Ocet – smak i zapach w kuchni Data: 5 grudnia 2015 Autor: WOM Parczew

Rodzina octów jest bardzo duża i różnorodna. Poszczególne rodzaje różnią się smakiem, zapachem i zastosowaniem. W kuchni używa się przede wszystkim octu spirytusowego, ryżowego białego i czarnego, winnego, w tym balsamicznego, owocowego, np. jabłkowego.

Stosowany do celów spożywczych ocet spirytusowy, zwykle 6- lub 10-procentowy, jest wodnym roztworem kwasu octowego, powstałym w wyniku fermentacji octowej alkoholu.
Najczęściej traktowany jest jako przyprawa zakwaszająca. Stanowi też najważniejszy składnik marynat używanych do konserwowania grzybów, ogórków i innych warzyw.

Ma on jednak również mniej standardowe zastosowania. 2 łyżki octu dodane do wody, w której gotują się jajka, sprawiają, że skorupki nie pękają, a później łatwo je obierać. Ryba ugotowana w wodzie z łyżką octu nie rozpada się. Namoczona w occie przed gotowaniem jest bardziej słodka i delikatna. Ocet sprawia też, że ugotowany ryż staje się mniej kleisty. Ocet sprawdza się także świetnie w roli marynaty do mięsa, która zabija bakterie i powoduje, że jest ono bardziej delikatne.

Słów kilka o musztardówce Data: 5 grudnia 2015 Autor: WOM Parczew

Musztardówka to szklany słoiczek w kształcie cylindra, w którym sprzedawano musztardę. Miał zazwyczaj pojemność około 0,2 l. Służył nie tylko musztardzie :)

Muzeum Musztardy Data: 5 grudnia 2015 Autor: WOM Parczew

O pozycji musztardy jako przyprawy świadczy fakt, że istnieje Muzeum Musztardy. Usytuowane jest ono w Mount Horeb w stanie Wisconsin w USA. Jego zbiory obejmują ponad cztery tysiące opakowań szklanych, plastikowych i metalowych z najsmaczniejszymi rodzajami musztardy zebranymi w Stanach Zjednoczonych oraz w ponad 60 krajach świata. Od 1991 r. w  każdą pierwszą niedzielę sierpnia obchodzony jest Światowy Dzień Musztardy.

Musztarda dla zdrowia Data: 5 grudnia 2015 Autor: WOM Parczew

Musztarda zawiera niewiele kalorii i tłuszczu, ale jest bogata w wapń, magnez i witaminę B. Badania naukowe dowodzą, że pobudza aktywność mózgu. Wspomaga trawienie, pobudza apetyt, pozytywnie wpływa na układ krążenia, działa antybakteryjnie, łagodzi bóle reumatyczne oraz… jest afrodyzjakiem (a w każdym razie ziarna gorczycy mają miłosny potencjał). Zresztą lecznicze działanie gorczycy było znane ludziom od tysiącleci. Zostało potwierdzone badaniami naukowymi.

Musztarda dla podniebienia Data: 5 grudnia 2015 Autor: WOM Parczew

Istnieje wiele rodzajów musztardy o różnych smakach i aromatach. Są musztardy łagodne i ostre. Musztardy niemal słodkie i o wyraźnej nucie ziół, wina, chrzanu, cytryny… Musztardy łagodne wyrabiane są z gorczycy białej (zwanej też czasem jasną lub żółtą, łac. Sinapis alba), te ostre – z czarnej (Brassica nigra). O smaku musztardy decyduje jakość ziaren gorczycy oraz kompozycja przypraw. Musztarda jest wspaniałym dodatkiem do zimnych mięs i wędlin, dodaje się ją też do sosów i marynat. Jest stosowana także w celu nadania mięsu odpowiedniej konsystencji (mięso staje się bardziej kruche). Pobudza wydzielanie soku żołądkowego, ułatwiając trawienie, stąd też nazywa się ją „złotym kluczem otwierającym apetyt”. Francuzi twierdzą, że musztarda jest dla żołądka tym, „czym szpicruta dla konia wyścigowego; smakosz i wytrawny jeździec powinni używać szpicruty z umiarem”.

Ketchupowy pomysł Data: 5 grudnia 2015 Autor: WOM Parczew

David Stockman, urzędnik odpowiadający za budżet USA (kadencja prezydenta Reagana) w 1981 r. złożył projekt zakładający zastąpienie codziennej obowiązkowej porcji warzyw dla dzieci w szkołach tanim keczupem, składającym się głównie z mąki ziemniaczanej i zabarwionej na czerwono wody, aby oszczędzić pieniądze socjalne. Jego pomysł nie spotkał się ze zrozumieniem.

Ketchupowe lekarstwo Data: 5 grudnia 2015 Autor: WOM Parczew

Ketchup w latach 30. XIX wieku sprzedawano jako lekarstwo ze względu na dużą zawartość betakarotenu.

Fan club ketchupu Data: 5 grudnia 2015 Autor: WOM Parczew

Motto członków fan club ketchupu założonego w Nowym Jorku brzmi: „Nieważne co jesz, ketchup zawsze pasuje idealnie.”. Miłośnicy ketchupu spotykają się raz w miesiącu na wspólnym gotowaniu. Planują również wydanie książek z przepisami dla smakoszy potraw z ketchupem.

Ketchup do czyszczenia Data: 5 grudnia 2015 Autor: WOM Parczew

Ketchup z powodzeniem usuwa śniedź (patynę) z miedzianych i srebrnych przedmiotów. Należy na  pokrytą nalotem powierzchnię nanieść warstwę ketchupu, a następnie spłukać wodą.

Ketchup dla zdrowia Data: 5 grudnia 2015 Autor: WOM Parczew

Dobrej jakości ketchup zawiera likopen, który ma działanie przeciwrakowe oraz chroni przed chorobami serca, zawałem, wylewem i cukrzycą. Likopen w postaci ketchupu jest przyswajany lepiej niż ten ze świeżych pomidorów. Regularne konsumowanie ketchupu wpływa także na obniżenie złego cholesterolu we krwi.