Tag Archives: Ciekawostki musztarda

Słów kilka o musztardówce Data: 5 grudnia 2015 Autor: WOM Parczew

Musztardówka to szklany słoiczek w kształcie cylindra, w którym sprzedawano musztardę. Miał zazwyczaj pojemność około 0,2 l. Służył nie tylko musztardzie :)

Muzeum Musztardy Data: 5 grudnia 2015 Autor: WOM Parczew

O pozycji musztardy jako przyprawy świadczy fakt, że istnieje Muzeum Musztardy. Usytuowane jest ono w Mount Horeb w stanie Wisconsin w USA. Jego zbiory obejmują ponad cztery tysiące opakowań szklanych, plastikowych i metalowych z najsmaczniejszymi rodzajami musztardy zebranymi w Stanach Zjednoczonych oraz w ponad 60 krajach świata. Od 1991 r. w  każdą pierwszą niedzielę sierpnia obchodzony jest Światowy Dzień Musztardy.

Musztarda dla zdrowia Data: 5 grudnia 2015 Autor: WOM Parczew

Musztarda zawiera niewiele kalorii i tłuszczu, ale jest bogata w wapń, magnez i witaminę B. Badania naukowe dowodzą, że pobudza aktywność mózgu. Wspomaga trawienie, pobudza apetyt, pozytywnie wpływa na układ krążenia, działa antybakteryjnie, łagodzi bóle reumatyczne oraz… jest afrodyzjakiem (a w każdym razie ziarna gorczycy mają miłosny potencjał). Zresztą lecznicze działanie gorczycy było znane ludziom od tysiącleci. Zostało potwierdzone badaniami naukowymi.

Musztarda dla podniebienia Data: 5 grudnia 2015 Autor: WOM Parczew

Istnieje wiele rodzajów musztardy o różnych smakach i aromatach. Są musztardy łagodne i ostre. Musztardy niemal słodkie i o wyraźnej nucie ziół, wina, chrzanu, cytryny… Musztardy łagodne wyrabiane są z gorczycy białej (zwanej też czasem jasną lub żółtą, łac. Sinapis alba), te ostre – z czarnej (Brassica nigra). O smaku musztardy decyduje jakość ziaren gorczycy oraz kompozycja przypraw. Musztarda jest wspaniałym dodatkiem do zimnych mięs i wędlin, dodaje się ją też do sosów i marynat. Jest stosowana także w celu nadania mięsu odpowiedniej konsystencji (mięso staje się bardziej kruche). Pobudza wydzielanie soku żołądkowego, ułatwiając trawienie, stąd też nazywa się ją „złotym kluczem otwierającym apetyt”. Francuzi twierdzą, że musztarda jest dla żołądka tym, „czym szpicruta dla konia wyścigowego; smakosz i wytrawny jeździec powinni używać szpicruty z umiarem”.