Tag Archives: Ciekawostki ocet

Ocet – smak i zapach w kuchni Data: 5 grudnia 2015 Autor: WOM Parczew

Rodzina octów jest bardzo duża i różnorodna. Poszczególne rodzaje różnią się smakiem, zapachem i zastosowaniem. W kuchni używa się przede wszystkim octu spirytusowego, ryżowego białego i czarnego, winnego, w tym balsamicznego, owocowego, np. jabłkowego.

Stosowany do celów spożywczych ocet spirytusowy, zwykle 6- lub 10-procentowy, jest wodnym roztworem kwasu octowego, powstałym w wyniku fermentacji octowej alkoholu.
Najczęściej traktowany jest jako przyprawa zakwaszająca. Stanowi też najważniejszy składnik marynat używanych do konserwowania grzybów, ogórków i innych warzyw.

Ma on jednak również mniej standardowe zastosowania. 2 łyżki octu dodane do wody, w której gotują się jajka, sprawiają, że skorupki nie pękają, a później łatwo je obierać. Ryba ugotowana w wodzie z łyżką octu nie rozpada się. Namoczona w occie przed gotowaniem jest bardziej słodka i delikatna. Ocet sprawia też, że ugotowany ryż staje się mniej kleisty. Ocet sprawdza się także świetnie w roli marynaty do mięsa, która zabija bakterie i powoduje, że jest ono bardziej delikatne.