*

O ketchupie
Wszystko wskazuje na to, że Chińczycy nie tylko wymyślili proch i porcelanę, ale także ketchup. Chiński ketchup był  prawdopodobnie przyprawą składającą się z anchois, orzeszków ziemnych, grzybów i nasion fasoli, którą stosowano  do przyrządzania potraw rybnych. Samo słowo ketchup pochodzi od słowa kôe-chiap w chińskim dialekcie Xiamen i znaczy dokładnie „zaprawa do ryb”. Niekórzy językoznawcy uważają jednak, że słowo ketchup pochodzi od francuskiego określenia „escabeche" oznaczającego marynatę lub sos do gotowania. Tak czy inaczej, o ile nazwa przetrwała w niezmienionej formie, o tyle skład ketchupu przeszedł rewolucję.

Jego receptura dotarła do Europy pod koniec XVII w. za pośrednictwem brytyjskiego żeglarza. Pierwszy raz słowo „catchup” wystąpiło w encyklopedii w 1690 roku jako „sos ze wschodnich Indii", a w 1711 roku pojawiła się jego nazwa w dzisiejszym brzmieniu „ketchup”. Pierwsza receptura ketchupu pochodzi z 1727 r. Została ona opublikowana w wydaniu „Compleat Housewife" („Poradnik Gospodyni Domowej"). Zgodnie z nią w skład sosu wchodziły anchois, ocet, białe wino, imbir, goździki i gałka muszkatołowa, pieprz i skórka z cytryny oraz  chrzan. Niemal 50 lat później w Nowej Szkocji ukazał się przepis na ketchup pomidorowy. Poszczególne nacje modyfikowały skład ketchupu, dodając – jak Anglicy - różne rodzaje grzybów, i – jak Amerykanie - pomidory. Przygotowywano go nawet z owoców morza. W drugiej połowie XVIII wieku  ketchup sprzedawano  jako  sos przede wszystkim ze skórek, pestek i zielonych pomidorów z dużą ilością cukru i octu. Ekspansja ketchupu na świat nastąpiła w XIX stuleciu, kiedy to zakochali się w nim Amerykanie. W Polsce ketchup pojawił się już po wojnie, wraz z darami zza Oceanu.  

Ketchup dla podniebienia
W kuchni ketchup używa się  głównie jako dodatek do pizzy, frytek, kanapek, kiełbasek, parówek, tostów i potraw mięsnych. Ketchup stosowany jest też w sałatkach i jako składnik sosów. Miłośnicy ketchupu konsumują go solo.
Ketchup dla zdrowia
Dobrej jakości ketchup zawiera likopen, który ma działanie przeciwrakowe oraz chroni przed chorobami serca, zawałem, wylewem i cukrzycą. Likopen w postaci ketchupu jest przyswajany lepiej niż ten ze świeżych pomidorów. Regularne konsumowanie ketchupu wpływa także na obniżenie złego cholesterolu we krwi.

Ketchup do czyszczenia
Ketchup z powodzeniem usuwa śniedź (patynę) z miedzianych i srebrnych przedmiotów. Należy na  pokrytą nalotem powierzchnię nanieść warstwę ketchupu, a następnie spłukać wodą.

Fan club ketchupu
Motto członków fan club ketchupu założonego w Nowym Jorku brzmi: „Nieważne co jesz, ketchup zawsze pasuje idealnie.". Miłośnicy ketchupu spotykają się raz w miesiącu na wspólnym gotowaniu. Planują również wydanie książek z przepisami dla smakoszy potraw z ketchupem.

Ketchupowe lekarstwo
Ketchup w latach 30. XIX wieku sprzedawano jako lekarstwo ze względu na dużą zawartość betakarotenu.

Ketchupowy pomysł
David Stockman, urzędnik odpowiadający za budżet USA (kadencja prezydenta Reagana) w 1981 r. złożył projekt zakładający zastąpienie codziennej obowiązkowej porcji warzyw dla dzieci w szkołach tanim keczupem, składającym się głównie z mąki ziemniaczanej i zabarwionej na czerwono wody, aby oszczędzić pieniądze socjalne. Jego pomysł nie potkał się ze zrozumieniem.


 

Zapisując się do newslettera wyrażasz zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych w celach marketingowych przez firmę Wytwórnia Octu i Musztardy w Parczewie Sp. z o.o., z siedzibą w 21-200 Parczew, ul. Tartaczna 1, będącą administratorem tych danych, zgodnie z ustawą z dnia 29 sierpnia 1997 o ochronie danych osobowych, tekst jednolity Dz. U. z 2002 roku, nr 101 poz. 926 z późn. zm., oraz ustawą z dnia 18 lipca 2002 o świadczeniu usług drogą elektroniczną." Podanie danych osobowych jest dobrowolne. Każda osoba posiada prawo wglądu do swoich danych osobowych oraz ich poprawiania.