*

O occie
Ocet jest jednym z najstarszych produktów fermentacyjnych, znanym od tysiącleci. Jego właściwości konserwujące, lecznicze, upiększające i smakowe znali Egipcjanie, Babilończycy, Asyryjczycym, Grecy, Rzymianie, Persowie i Chińczycy. Pięć tysięcy lat przed naszą erą, w Babilonie, wytwarzano ocet poprzez fermentację alkoholową, a następnie octową z soku palmy daktylowej. W starożytnych Indiach, Grecji i Rzymie otrzymywano go z wina, piwa oraz odpadów powstających przy produkcji tych napojów, jak również z cydru. W średniowieczu ocet był ulubioną przyprawą, środkiem konserwującym, napojem orzeźwiającym oraz medykamentem. Współcześnie jest niezbędny w każdym domu.

Ocet – smak i zapach w kuchni
Rodzina octów jest bardzo duża i różnorodna. Poszczególne rodzaje różnią się smakiem, zapachem i zastosowaniem. W kuchni używa się przede wszystkim octu spirytusowego, ryżowego białego i czarnego, winnego, w tym balsamicznego, owocowego, np. jabłkowego.

Stosowany do celów spożywczych ocet spirytusowy, zwykle 6- lub 10-procentowy, jest wodnym roztworem kwasu octowego, powstałym w wyniku fermentacji octowej alkoholu.
Najczęściej traktowany jest jako przyprawa zakwaszająca. Stanowi też najważniejszy składnik marynat używanych do konserwowania grzybów, ogórków i innych warzyw.

Ma on jednak również mniej standardowe zastosowania. 2 łyżki octu dodane do wody, w której gotują się jajka, sprawiają, że skorupki nie pękają, a później łatwo je obierać. Ryba ugotowana w wodzie z łyżką octu nie rozpada się. Namoczona w occie przed gotowaniem jest bardziej słodka i delikatna. Ocet sprawia też, że ugotowany ryż staje się mniej kleisty. Ocet sprawdza się także świetnie w roli marynaty do mięsa, która zabija bakterie i powoduje, że jest ono bardziej delikatne.

Ocet – niezawodny w każdym domu
W gospodarstwie domowym ocet przydaje się nie tylko jako przyprawa, ale też jako uniwersalny ekologiczny środek czyszczący. Przygotowuje się go, mieszając dwie łyżki octu z dwiema łyżkami boraksu i dwiema filiżankami ciepłej wody. Można go uszlachetnić, dodając kilka kropli dowolnego olejku zapachowego.

Roztwór octu z wodą działa jak odkamieniacz, stąd też warto używać go do czyszczenia z kamienia ekspresu do kawy czy czajnika elektrycznego, jak również pralki.
 
Roztwór ¼ szklanki octu i szklanki wody, podgrzany w miseczce w mikrofalówce przez 5 minut w najwyższej temperaturze, sprawdza się jako środek do wyczyszczenia wnętrza brudnej kuchenki.

Szmatką nasączoną octem można wyczyścić zmatowiałą armaturę łazienkową oraz zabrudzenia na kafelkach. Ocet zlikwiduje również nieładny osad na kranie i na szklanych drzwiach od kabiny prysznicowej. Roztwór octu i wody w proporcjach 1 do 10, pozostawiony na kilka godzin w muszli klozetowej, usunie z niej wapienny osad. Mieszanką sody oczyszczonej i octu można wyczyścić fugi.

Roztwór octu sprawdza się w czyszczeniu szyb i luster. Papka przygotowana z soli i octu doda blasku elementom z mosiądzu i stali szlachetnej.

Ocet usuwa plamy z owoców, herbaty, kawy, czekolady, tytoniu, jak też plamy z soli pojawiające się na butach w okresie zimy. Roztwór składający się z denaturatu i octu w proporcjach 3 do 1 pomaga w pozbyciu się plam z alkoholu. Ocet wykorzystywany jest też do usuwania zabrudzeń z moczu, wymiocin i krwi.
 
Ocet dodany do ostatniego płukania prania odświeża kolor tkanin. Przetarcie octem dywanu przywraca intensywność wyblakłym kolorom.

Ocet niweluje również przykre zapachy. Aby pozbyć się niemiłych woni, jedzenia, papierosów czy farb, wystarczy postawić w lodówce czy pomieszczeniu małą miskę z octem.

Dodając do wody w wazonie 2 łyżki octu i 3 łyżki cukru, przedłuży się świeżość ciętych kwiatów.






 

Zapisując się do newslettera wyrażasz zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych w celach marketingowych przez firmę Wytwórnia Octu i Musztardy w Parczewie Sp. z o.o., z siedzibą w 21-200 Parczew, ul. Tartaczna 1, będącą administratorem tych danych, zgodnie z ustawą z dnia 29 sierpnia 1997 o ochronie danych osobowych, tekst jednolity Dz. U. z 2002 roku, nr 101 poz. 926 z późn. zm., oraz ustawą z dnia 18 lipca 2002 o świadczeniu usług drogą elektroniczną." Podanie danych osobowych jest dobrowolne. Każda osoba posiada prawo wglądu do swoich danych osobowych oraz ich poprawiania.