*

 

Dynia w occie

 

Składniki
2 kg dyni
1 szklanka octu
6 szklanek wody
15 łyżek cukru
5 ziaren ziela angielskiego
15 goździków
sól do smaku

 

Przygotowanie
Dynię podzielić na ćwiartki. Oczyścić z pestek. Pokroić w kostkę. Zagotować wodę. Posolić. Do wody włożyć kawałki dyni i zagotować. Odcedzić. Przygotować zalewę z wody, cukru, octu, ziela angielskiego i goździków. Gorącą zalewą zalać dynię ułożoną w słoikach. Starannie słoiki zakręcić i odwrócić przykryte ściereczką do góry dnem, czekając aż wystygną.  Nie pasteryzować. Podawać jako przystawkę lub dodatek do mięs.


 

Zapisując się do newslettera wyrażasz zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych w celach marketingowych przez firmę Wytwórnia Octu i Musztardy w Parczewie Sp. z o.o., z siedzibą w 21-200 Parczew, ul. Tartaczna 1, będącą administratorem tych danych, zgodnie z ustawą z dnia 29 sierpnia 1997 o ochronie danych osobowych, tekst jednolity Dz. U. z 2002 roku, nr 101 poz. 926 z późn. zm., oraz ustawą z dnia 18 lipca 2002 o świadczeniu usług drogą elektroniczną." Podanie danych osobowych jest dobrowolne. Każda osoba posiada prawo wglądu do swoich danych osobowych oraz ich poprawiania.