*

O FIRMIE
Wytwórnia Octu i Musztardy w Parczewie jest jednym ze znaczących na polskim rynku producentów dodatków do żywności.

Wyroby marki Parczew, ocet spirytusowy, musztarda i ketchup, są rozpoznawalne i cenione przez konsumentów. Ze względu na unikalny smak i wysoką  jakość były wielokrotnie nagradzane w konkursach i plebiscytach.

Wyjątkowość parczewskich produktów jest efektem ścisłego przestrzegania norm technologicznych, niezmiennych od ponad 40 lat, oraz pracy zespołu doświadczonych i odpowiedzialnych fachowców. Wyroby marki Parczew produkowane są z surowców najlepszej jakości pochodzących z regionu lubelskiego o wysokiej czystości pod względem ekologicznym.  

Rocznie Wytwórnia Octu i Musztardy w Parczewie produkuje 4 miliony litrów octu i 2 tysiące ton musztardy. Zrzeszona jest w Polskim Związku Producentów Octu, co daje jej prawo do używania znaku towarowego BIO OCET, który gwarantuje, że ocet wytworzony jest z naturalnych surowców.

Wytwórnia Octu i Musztardy powstała w 1969 roku jako przedsiębiorstwo państwowe, które funkcjonowało kolejno w strukturach Państwowego Przemysłu Terenowego, Lubelskich Zakładów Przemysłu Owocowo-Warzywnego (od 1979), Lubelskich Zakładów Przemysłu Spirytusowego i Drożdżowego Polmos (od 1975) i wreszcie Kombinatu Przemysłowo Rolnego Fructopol w Lublinie (od 1981). W 1990 roku została przekształcona w samodzielny podmiot gospodarczy o nazwie Wytwórnia Octu i Musztardy Przedsiębiorstwo Państwowe w Parczewie. W latach 1990-1998 r. została poddana modernizacji, która obecnie jest kontynuowana. Od 2010 r. jest spółką prawa handlowego, należącą do  Apis-Vita drużba za proizwodnjo d.o.o.

 




PRODUKTY
Od początku swego istnienia przedsiębiorstwo jest producentem octu i musztardy, a od 1998 roku również ketchupu.  Obecnie posiada w ofercie ocet spirytusowy, musztardę w siedmiu smakach oraz ketchup w trzech smakach.  

Ocet
Ocet spirytusowy marki Parczew produkowany jest tylko z odpowiednich surowców pochodzenia roślinnego, w wyniku fermentacji alkoholowej, a następnie octowej. 10-procentowy ocet, poddany filtracji i rozcieńczeniu, nadaje się do spożycia jako konserwant w przetworach owocowo-warzywnych oraz jako dodatek do potraw.

Ketchup
Ketchup marki Parczew produkowany jest od 1998 roku w wersji łagodnej i pikantnej. W 2008 roku wytwórnia poszerzyła ofertę o łagodny sos pomidorowy dla dzieci o nazwie „Keczuś”.

Musztarda
Wytwórnia Octu i Musztardy w Parczewie produkuje według niezmienionej od ponad 40 lat receptury musztardę w kilku rodzajach: delikatesową, ostrą, chrzanową, sarepską, stołową, kremską i miodową. Niepowtarzalny smak parczewskiej musztardy został wielokrotnie doceniony przez konsumentów i znawców. Potwierdzeniem wysokiej jakości musztardy marki  Parczew są wyróżnienia na targach, konkursach i plebiscytach.

Szczególnym uznaniem cieszy się musztarda kremska produkowana z gorczycy z ekologicznych gospodarstw Podlasia i Lubelszczyzny. Doskonały smak zawdzięcza nie tylko starannie dobranej kompozycji przypraw, ale również leżakowaniu, podczas którego nabiera oryginalnego aromatu. Musztarda kremska została nagrodzona w 2011 r. i 2012 r. w plebiscycie „Nasze Dobre Lubelskie”.
 
NAGRODY I WYRÓŻNIENIA

  • 2012 r.: główna nagroda – znak jakości Dziennika Wschodniego, w prestiżowym plebiscycie „Nasze Dobre Lubelskie”.  
  • 2011 r.: wyróżnienie kapituły honorowej za musztardę kremską w prestiżowym plebiscycie „Nasze Dobre Lubelskie”.  
  • 2005 r.: nagroda pod patronatem Prezesa Polskiego Centrum Badań i Certyfikacji S.A. – „Kapelusz Merkurego”.
  • 2004 r.: nominacja do ogólnopolskiej nagrody „Kapelusz Merkurego” za „Wysoką jakość i sukces rynkowy produktów”.
  • 2003 r.: „Wawrzyn Podlasia” w kategorii „Produkt roku” za musztardę kremską w plebiscycie „Słowo Podlasia”.
  • 2002 r.: dyplom w plebiscycie „Dobre bo lubelskie”.
  • 1998 r.: nagroda za walory smakowe produkowanej musztardy na Targach „Smakosz’98”, Międzynarodowe Przemyskie Centrum Targowe; wyróżnienie za musztardę grillową, chrzanową i kremską w konkursie „Na najlepszy wyrób pod względem jakościowym” na VII Wystawie Artykułów Żywnościowych Wysokiej Jakości Produkcji Krajowej w Lublinie; dyplom dla nominata w „Ogólnopolskim Konkursie Promocyjnym” na Międzynarodowych Targach Rolnych i Spożywczych „Akropol” w Rzeszowie.

 

Zapisując się do newslettera wyrażasz zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych w celach marketingowych przez firmę Wytwórnia Octu i Musztardy w Parczewie Sp. z o.o., z siedzibą w 21-200 Parczew, ul. Tartaczna 1, będącą administratorem tych danych, zgodnie z ustawą z dnia 29 sierpnia 1997 o ochronie danych osobowych, tekst jednolity Dz. U. z 2002 roku, nr 101 poz. 926 z późn. zm., oraz ustawą z dnia 18 lipca 2002 o świadczeniu usług drogą elektroniczną." Podanie danych osobowych jest dobrowolne. Każda osoba posiada prawo wglądu do swoich danych osobowych oraz ich poprawiania.