*

Propozycje powiedzeń
1. Smaki i zapachy potraw przenoszą nas w inny czas i w inne miejsce.
2. Gotowanie i jedzenie jest rozkosznym poddaniem się władzy zmysłów.
3. Nie da się zrozumieć człowieka, bez poznania kuchni, którą się on raczy. Filozofia życia jest widoczna w filozofii jedzenia.
4. Kuchnia wyraża radość życia.


Propozycje cytatów
„Uczta zaczęła się od domowej pizzy - nie jednej, lecz trzech: z anchois, z grzybami i z serem (...). Następnie należało wytrzeć talerz kawałkiem bułki, oderwanym z przeszło półmetrowych bagietek, leżących na środku stołu i wniesiono następne dania. Były pasztety z królika, dzika i drozdów. Były gliniane miseczki z zapiekanką z kawałkami wieprzowiny (...). Były saucissons przybrane rożkami papryki. Były maleńkie słodkie cebulki, marynowane w sosie ze świeżych pomidorów (...). Zjedliśmy królika, zjedliśmy zieloną sałatę z grzankami usmażonymi z czosnkiem na prawdziwej oliwie, zjedliśmy pulchne okrągłe crottins z koziego sera, zjedliśmy tort migdałowy z kremem, który zrobiła córka gospodarzy. Tego wieczora jedliśmy za Anglię.”

 Peter Mayle, „Rok w Prowansji"

„Od rana zabrałem się do gotowania, słuchając słuchając starych bluesów Lightnin’ Hopkinsa. Wypatroszyłem rybę, do środka wsadziłem koper, skropiłem ją oliwa z oliwek. Potem przyrządziłem sos do lasagne. Reszta kopru dusiła się na wolnym ogniu w osolonej wodzie z odrobina masła. Na dobrze naoliwionej patelni podsmażyłem cienko pokrojoną cebulę, czosnek i ostrą paprykę. Wlałem łyżkę octu i dorzuciłem pomidory, które wcześniej sparzyłem we wrzątku i pokrajałem w kosteczkę. Kiedy woda wyparowala, dodałem koper. Uspokoiłem się wreszcie. Tak na mnie działa gotowanie. Przestałem gubić się w domysłach. Poddałem się władzy zmysłów. Smaki i aromaty. Rozkosz.”

Jean Claude Izzo, „Total Cheops"
„Są wieczory, kiedy zdarza się, że ze wszystkimi dziećmi gotujemy coś razem. Wśród dowcipów, śmiechów, przy głośnej muzyce rzucamy makaron do wody czy zabieramy się do gotowania sosu. I wtedy mam poczucie, że może nie jest najgorzej w moim życiu i że dopóki będę się mogła cieszyć z takich chwil, to wszystko ma sens. Wtedy przypomina mi się mała modlitwa, której nauczyłam się już jako dorosła osoba od mojej przyjaciółki Judy Symonds.

Thank you God for food we eat, for our family and friends we meet, for books to read and songs to sing, thank you God for everything.”

Tessa Capponi- Borawska, „Moja kuchnia pachnąca bazylią”

„Jakiś czas temu zorientował się, że kiedy jest spięty, zaniepokojony, nerwowy, Adelina odczytuje to ze sposobu, w jaki rano wyszedł z domu, i wówczas przygotowuje dla niego danie wyjątkowe, które podnosi go na duchu. Również tego dnia wkroczyła do akcji, dzięki czemu Montalbano znalazł gotowy sos z mątw, gęsty i czarny, taki, jaki lubił najbardziej. Czy była tam również odrobina lebiodki? Długo wąchał, zanim postawił danie na ogniu, lecz i tym razem dochodzenie nie przyniosło rezultatu.”

Andrea Camilleri, "Pies z terakoty"

 

PRZEPISY NA DANIA Z UŻYCIEM MUSZTARDY

 

PRZEPISY NA DANIA Z UŻYCIEM KETCHUPU

 

PRZEPISY NA DANIA Z UŻYCIEM OCTU


 

Zapisując się do newslettera wyrażasz zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych w celach marketingowych przez firmę Wytwórnia Octu i Musztardy w Parczewie Sp. z o.o., z siedzibą w 21-200 Parczew, ul. Tartaczna 1, będącą administratorem tych danych, zgodnie z ustawą z dnia 29 sierpnia 1997 o ochronie danych osobowych, tekst jednolity Dz. U. z 2002 roku, nr 101 poz. 926 z późn. zm., oraz ustawą z dnia 18 lipca 2002 o świadczeniu usług drogą elektroniczną." Podanie danych osobowych jest dobrowolne. Każda osoba posiada prawo wglądu do swoich danych osobowych oraz ich poprawiania.