Nowoczesna inwestycja w fabryce w Parczewie Data: 25 października 2017 Autor: WOM Parczew

Wicepremier, minister rolnictwa, leśnictwa i gospodarki żywnościowej Republiki Słowenii Dejan Židan oraz minister rolnictwa i rozwoju wsi Krzysztof Jurgiel, a także wicewojewoda lubelski Robert Gmitruczuk wzięli udział w otwarciu automatycznej linii do rozlewania oraz pakowania ketchupu i musztardy oraz nowego acetatora w Wytwórni Octu i Musztardy w Parczewie. Na wydarzeniu nie zabrakło reprezentantów władz lokalnych, parlamentarzystów związanych z Parczewem oraz pracowników przedsiębiorstwa.

Obaj ministrowie, zarówno podczas zwiedzania budynku nowej inwestycji, jak i w czasie konferencji prasowej w hotelu „Orion”, podkreślali dobre relacje pomiędzy ich krajami – Współpraca między Polską a Słowenią jest bardzo aktywna i w ramach Grupy Wyszehradzkiej, powiększonej o Słowenię, przyjmujemy wspólne stanowiska w zakresie polityki rolnej czy też w zakresie kryzysu na rynku rolnym tak, aby przedstawiać wspólne stanowisko i osiągać lepsze wyniki jeśli chodzi o Radę Ministrów Unii Europejskiej – powiedział minister Jurgiel. Jak zaznaczył, Polska jest producentem żywności wysokiej jakości, a Lubelszczyzna jako centrum rolno – produkcyjne i ośrodek przetwórstwa, dzięki dalszemu rozwojowi, jest w stanie produkować wyroby najwyższej jakości, które są kluczem do pozyskania dużej liczby zadowolonych konsumentów. Podkreślił jednak, że dalszy progres nie jest możliwy bez kontynuowania współpracy na poziomie lokalnym. – Bardzo ważne jest również to, że dyrekcja i władze przedsiębiorstwa współpracują ściśle ze społecznością i władzami lokalnymi. To pozwala mieć nadzieję na dobrą przyszłość firmy i rozwoju tego miasta – zauważył minister rolnictwa. Dodał również, iż obecny rząd stwarza podmiotom ekonomicznym stabilne warunki gospodarowania i uczciwą administrację. – Kto uczciwie chce działać na rynku, prowadzić produkcję, na pewno będzie mógł to robić. Państwo jest teraz, moim zdaniem, przedsiębiorcom bardzo przyjazne – powiedział.

DSC_1498_0 DSC_1515

Wicewojewoda w rozmowie z wicepremierem Židanem i ministrem Jurgielem podkreślił wyjątkowość parczewskich produktów –  Jak wyjątkowy jest sam Parczew, tak samo ostra i wyrazista jest musztarda i smaczny keczup produkowane właśnie w tym regionie. Cieszę się, że Lubelszczyzna może poszczycić się marką, która dzięki zgodnej międzynarodowej współpracy, podbija serca nie tylko polskich konsumentów – powiedział Gmitruczuk.

Wytwórnia Octu i Musztardy w Parczewie jest jednym ze znaczących na polskim rynku producentów dodatków do żywności. Wyroby parczewskiej marki są znane i chętnie wybierane przez konsumentów nie tylko w Polsce, ale również poza jej granicami m. in. w Serbii, Chorwacji i na Słowenii. Wysoka jakość produktów wytworzonych z naturalnych surowców pochodzących z gospodarstw na Podlasiu i Lubelszczyźnie, była wielokrotnie nagradzana w konkursach i plebiscytach. Prosperująca od 1969r. Wytwórnia w Parczewie produkuje rocznie 12 mln litrów octu, 500 tys. butelek keczupu, oraz 3 mln słoików musztardy. Wyjątkowość parczewskich produktów to efekt niezmiennych od prawie 50 lat, ściśle przestrzeganych norm i procedur produkcji.

Wartość nowej inwestycji to prawie 6,5 mln zł, z czego prawie 2 mln zł firma otrzymała z Regionalnego Programu Operacyjnego na lata 2007-2013.

Warto dodać, że podczas poniedziałkowego otwarcia prezes Wytwórni Octu i Musztardy w Parczewie Matej Hojnik zapowiedział poszerzenie asortymentu firmy o koncentrat pomidorowy w słoiczkach, co będzie możliwe dzięki rozbudowie zakładu.

Źródło: http://www.lublin.uw.gov.pl