Babcine flaczki na ostro

Składniki:

1 kg flaków wołowych

0,5 kg marchwi

1 korzeń pietruszki

2 cebule

1,5 l bulionu wołowego

liść laurowy

paprykę słodką mieloną

musztarda ostra Parczew

sól

pieprz

Przygotowanie:

Flaki powinny zostać oczyszczone i pokrojone w paski. W sklepach można kupić flaki już wstępnie obgotowane.

Flaki nie poddane obróbce termicznej będą gotowały się znacznie dłużej, niż te, które przechowywane są w zamrażarce. Dlatego też w zależności od produktu należy je gotować od 1 do 2 godzin, co jakiś czas zmieniając wodę. W tym czasie umieść w bulionie kilka marchwi, liści laurowych i pietruszkę. Gotuj całość, aż składniki staną się miękkie.

Po 2 godzinach gotowania flaków dodaj do nich rosół, wyjmując z niego warzywa. Marchew i pietruszkę należy pokroić w kostkę, a cebulę zeszklić na oleju.

Kiedy flaki zmiękną, dodaj do nich warzywa, a całość przypraw solą, pieprzem i musztardą ostrą Parczew.

Flaki powinny być serwowane z dodatkiem pieczywa.

Smacznego!

  • Ilość osób 8 porcji
  • Czas wykonania 240 minut
  • Wydrukuj przepis