Grzyby w occie

Składniki
2 kg świeżych grzybów
4 szklanki wody
1 szklanka octu
4 ziarenka ziela angielskiego
3  ziarenka pieprzu
2  liście laurowe
2  małe cebule
2 małe marchewki
1/4 szklanki cukru
3 łyżeczki soli

 

Przygotowanie
Umyć i oczyścić grzyby. Można je pokroić na cząstki. Włożyć grzyby do gotującej się wody i gotować przynajmniej 25 minut. Odcedzić. Przygotować zalewę z wody, octu, warzyw i przypraw. Do gotującej się zalewy wsypać odcedzone grzyby. Grzyby w gorącej zalewie włożyć do słoików i zakręcić dokładnie.  Odwrócić słoiki do góry dnem i zostawić do całkowitego wystudzenia

  • Ilość osób 6 porcji
  • Czas wykonania 240 minut
  • Wydrukuj przepis