Śledzie z suszonymi pomidorami w sosie musztardowym

Składniki:
300g śledzi matiasów
1 cebula czerwona
80g suszonych pomidorów
sok z połowy cytryny
1 łyżka musztardy chrzanowej Parczew
2 łyżki majonezu
sól
pieprz

Przygotowanie:
Matiasy moczymy godzinę we wodzie. Śledzie osuszamy i skrapiamy z dwóch stron sokiem z cytryny. Matiasy kroimy na mniejsze kawałki. Cebulę kroimy w piórka, solimy i odstawiamy na 10 minut. Pomidory suszone kroimy w paski.
Śledzie delikatnie mieszamy z pomidorami i cebulą. Wykładamy na talerz. Majonez mieszamy z musztardą i przyprawami. Przygotowanym sosem polewamy śledzie. Odstawiamy na godzinę w chłodne miejsce, aby smaki się połączyły.

Smacznego!

Pomysł na danie w wykonaniu: Tradycyjna kuchnia Kasi

  • Ilość osób 4 porcji
  • Czas wykonania 45 minut
  • Wydrukuj przepis