Tradycyjne gołąbki

Składniki:

Składniki:

½ kg mięsa mielonego

¾ szklanki ryżu

2 jajka

1 cebula

garść szczypiorku

1 główka kapusty

250 ml ketchupu pikantnego Parczew

6 szklanek wody

liść laurowy

ziele angielskie

3 łyżki mąki

2 garście kopru

sól, pieprz

Przygotowanie:

Kapustę sparzyć w gotowanej wodzie. Pozdejmować liście. Ryż zagotować w osolonej wodzie.

Mięso mielone włożyć do miski, dodać przestudzony ryż, jajka, cebulę, szczypior i przyprawy. Wszystko wymieszać. Na liście kapusty nakładać mięso. Formować „gołąbki”. Gotowe gołąbki wkładać do naczynia żaroodpornego. Na dno naczynia wyłożyć w dwóch różnych miejscach po pół łyżeczki margaryny.

Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni łącznie około 55 minut. Trzydzieści minut przed końcem pieczenia gołąbki zalewamy sosem i przykrywamy, aby nie spalił się wierzch gołąbków. Sos przygotowujemy w następujący sposób:

Do 6 szklanek wody dodajemy ketchup łagodny, pieprz, ½ łyżeczki soli, liść laurowy, ziele angielskie, mąkę i koperek. Całość należy dokładnie wymieszać.

Smacznego!

 

  • Ilość osób 4 porcji
  • Czas wykonania 120 minut
  • Wydrukuj przepis