Lato to czas, gdy szukamy orzeźwiających, lekkich dań, które nie tylko sycą, ale też chłodzą. Chłodnik to klasyka sezonu, prosty w przygotowaniu, pełen smaku i świeżości. W tej wersji proponujemy nieco bardziej wyrafinowane podejście, w którym kluczową rolę odgrywa ocet nie byle jaki, bo ten od WOM Parczew, naturalnie fermentowany, o delikatnej, ale wyrazistej nucie smakowej.
Składniki (na 4 porcje):
1 pęczek botwinki z młodymi buraczkami
2 duże ogórki gruntowe
1 pęczek rzodkiewki
1 pęczek szczypioru
1 pęczek koperku
400 ml kefiru
500ml soku z buraka
2 ząbki czosnku
2 jajka ugotowane na twardo
sól i pieprz do smaku
1–2 łyżki octu WOM Parczew
Przygotowanie:
Botwinkę dokładnie umyj. Buraczki obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach, liście posiekaj.
Buraczki i liście zalej szklanką wody i gotuj około 10 minut, aż zmiękną. Odstaw do ostygnięcia.
W międzyczasie zetrzyj ogórka i rzodkiewkę na tarce. Posiekaj szczypiorek i koperek, a czosnek przeciśnij przez praskę.
Do ugotowanej i ostudzonej botwinki wraz z sokiem z buraka dodaj ogórka, rzodkiew i zioła. Dolej kefir i dokładnie wszystko wymieszaj.
Dopraw solą, pieprzem i octem WOM Parczew zaczynając od jednej łyżki. W razie potrzeby dodaj więcej, aby uzyskać idealny balans kwasowości i świeżości.
Schłodź w lodówce przez co najmniej 1 godzinę.
Podawaj z połówkami jajek na twardo i świeżym koperkiem.