Marynata do karkówki na grilla z musztardą i ketchupem

przepis-karkowka

Dobra i smaczna marynata do karkówki z grilla jest pewnie dla wielu wyzwaniem. Pamiętam jak zaczynałam sama marynować mięso na ruszt. To właśnie metodą prób i błędów zaczęłam przygotowywać marynaty, które z czasem świetnie podkreślały i aromatyzowały smak mięsa. Początek przygody z marynatą nie był może najlepszy… 😉 Często teraz do marynat używam mokrych składników typu: majonez, musztarda, ketchup. Mojej rodzinie najbardziej posmakowały marynaty z musztardy i ketchupu. Tę zrobiłam przy użyciu lokalnych produktów z firmy znajdującej się w Parczewie na pojezierzu łęczyńsko – włodawskim http://womparczew.pl/
Jest to firma produkująca musztardę, ketchup i ocet. w moich stronach jest bardzo popularna. Wytwórnia octu i musztard w Parczewie ma w swojej ofercie mnóstwo rodzajów musztard, które można użyć na kanapkę, do sałatki, do marynaty albo tej pysznej kiełbaski z grilla. Do zamarynowania karkówki na grilla użyłam musztardy ostrej i ketchupu łagodnego. Jeśli chcecie uzyskać bardziej pikantny posmak mięsa to dodajcie ketchup ostry.

Wspomnę też o ziołach. Jeśli macie świeży tymianek i rozmaryn możecie śmiało użyć go do tej marynaty. To samo tyczy się czosnku. Ja użyłam suszonych ziół, ale efekt mimo to był powalający. Mięso bardzo smaczne, aromatyczne i delikatne zarazem.

Do mięsa z grilla podałam sałatkę ziemniaczaną z dodatkiem musztardy delikatesowej
Przepis na sałatkę kliknij tu

Składniki:
* 4 plastry karkówki
Składniki na marynatę:
* 3 łyżki musztardy ostrej WOM Parczew
* 3 łyżki ketchupu łagodnego WOM Parczew
* 1 łyżka soku z cytryny
* 1 łyżeczka suszonego tymianku
* 1 łyżeczka suszonego rozmarynu
* 1 łyżeczka soli
* 3 łyżki oleju
* 1 łyżeczka granulowanego czosnku albo 2 duże ząbki

Przygotowałam karkówkę
Miałam plastry karkówki ok. 1,5 cm grubości. Nakłułam je kuchennym przyrządem do stekowania.

Przygotowałam marynatę
Składniki na marynatę dokładnie wymieszałam. Miałam suche zioła i wystarczyło wymieszać, dodać musztardę, olej, sok z cytryny i ketchup. Jeśli macie świeży tymianek, rozmaryn czy czosnek to posiekajcie drobno.

Zamarynowałam mięso
Ta porcja marynaty wystarczy na zamarynowanie 4 plastrów mięsa. Na każdy kawałek nakładałam łyżkę marynaty, nacierałam z każdej strony. Na koniec ułożyłam plastry jeden na drugim, lekko przygniotłam dłonią i włożyłam do miski, przykryłam folią spożywczą i wstawiłam do lodówki. Zamarynowałam wieczorem a następnego dnia po południu grillowaliśmy.

Na drugi dzień grillowaliśmy
W moim domu panuje taki zwyczaj, że żeńska część domu przygotowuje jedzenie a męska część obsługuje ruszt. W tym przypadku grilla obsługiwał małżonek i przyznam, że wychodzi mu to świetnie!

Smacznego!
Lidka

Przepis pochodzi z bloga Pieprzyć z Fantazją autorstwa Pani Lidki.