O Firmie

Wytwórnia Octu i Musztardy w Parczewie jest jednym ze znaczących na polskim rynku producentów dodatków do żywności.

Wyroby marki Parczew, ocet spirytusowy, musztarda i ketchup, są rozpoznawalne i cenione przez konsumentów. Ze względu na unikalny smak i wysoką  jakość były wielokrotnie nagradzane w konkursach i plebiscytach.

Wyjątkowość parczewskich produktów jest efektem ścisłego przestrzegania norm technologicznych, niezmiennych od ponad 40 lat, oraz pracy zespołu doświadczonych i odpowiedzialnych fachowców. Wyroby marki Parczew produkowane są z surowców najlepszej jakości pochodzących z regionu lubelskiego o wysokiej czystości pod względem ekologicznym.

Rocznie Wytwórnia Octu i Musztardy w Parczewie produkuje 4 miliony litrów octu i 2 tysiące ton musztardy. Zrzeszona jest w Polskim Związku Producentów Octu, co daje jej prawo do używania znaku towarowego BIO OCET, który gwarantuje, że ocet wytworzony jest z naturalnych surowców.

Wytwórnia Octu i Musztardy powstała w 1969 roku jako przedsiębiorstwo państwowe, które funkcjonowało kolejno w strukturach Państwowego Przemysłu Terenowego, Lubelskich Zakładów Przemysłu Owocowo-Warzywnego (od 1979), Lubelskich Zakładów Przemysłu Spirytusowego i Drożdżowego Polmos (od 1975) i wreszcie Kombinatu Przemysłowo Rolnego Fructopol w Lublinie (od 1981). W 1990 roku została przekształcona w samodzielny podmiot gospodarczy o nazwie Wytwórnia Octu i Musztardy Przedsiębiorstwo Państwowe w Parczewie. W latach 1990-1998 r. została poddana modernizacji, która obecnie jest kontynuowana. Od 2010 r. jest spółką prawa handlowego, należącą do  Apis-Vita drużba za proizwodnjo d.o.o.

NAGRODY I WYRÓŻNIENIA

  • 2012 r.: główna nagroda – znak jakości Dziennika Wschodniego, w prestiżowym plebiscycie „Nasze Dobre Lubelskie”.
  • 2011 r.: wyróżnienie kapituły honorowej za musztardę kremską w prestiżowym plebiscycie „Nasze Dobre Lubelskie”.
  • 2005 r.: nagroda pod patronatem Prezesa Polskiego Centrum Badań i Certyfikacji S.A. – „Kapelusz Merkurego”.
  • 2004 r.: nominacja do ogólnopolskiej nagrody „Kapelusz Merkurego” za „Wysoką jakość i sukces rynkowy produktów”.
  • 2003 r.: „Wawrzyn Podlasia” w kategorii „Produkt roku” za musztardę kremską w plebiscycie „Słowo Podlasia”.
  • 2002 r.: dyplom w plebiscycie „Dobre bo lubelskie”.
  • 1998 r.: nagroda za walory smakowe produkowanej musztardy na Targach „Smakosz’98”, Międzynarodowe Przemyskie Centrum Targowe; wyróżnienie za musztardę grillową, chrzanową i kremską w konkursie „Na najlepszy wyrób pod względem jakościowym” na VII Wystawie Artykułów Żywnościowych Wysokiej Jakości Produkcji Krajowej w Lublinie; dyplom dla nominata w „Ogólnopolskim Konkursie Promocyjnym” na Międzynarodowych Targach Rolnych i Spożywczych „Akropol” w Rzeszowie.